Optimalna Ishrana
IZBEGAVAJTE HRANU KOJA ĆE VAM UPROPASTITI ZDRAVLJE I NAGOMILATI SALO
Kao što možete da pretpostavite, suočena sa tako suprotstavljenim gledištima, široka javnost je ostala zbunjena po pitanju ishrane. Šta se drugo i moglo očekivati od ljudi razapetih između dva potpuno različita stanovišta, oba „poduprta“ od strane nauke? Ili se potpuno odreći mesa u vegeterijanskim dijetama, ili potpuno odustati od voća i većeg dela povrća u dijetama koje nametljivo zagovaraju upotrebu mesa i mesnih proizvoda kao najzdravijeg izbora
Kad ogladnimo, tad treba i da jedemo. To je odlično, prirodno tempiranje! Kada je telo spremno da primi novu hranu, slabašan osećaj gladi podseća nas da ponovo jedemo. Pitanje koje bi mnogi postavili je koji je najbolji vremenski razmak izmedu obroka? Koliko bi trebalo da čekamo pre nego što ponovo jedemo? Razmak među obrocima određen je mnogim činiocima, kao što je količina i vrsta pojedene hrane u jednom obroku (sadržaja masnoće, proteina. celuloze, vode, ugljenih hidrata), brzine metabolizma, efikasnosti varenja, želje za hranom, itd. Vrlo teško bi se mogla uspostaviti savršena pravila i očekivati logični odgovori kao što su 2 sata, 3 sata ili 4 sata. Složenost varenja i apsorpcije hrane ne omogućava davanje univerzalnih odgovora koji važe za sve. Jedini ispravni vodič ka savršenom rastojanju između obroka je osećaj gladi. Da li ogladnite nakon 2 sata ili 5 sati? Vreme koje je proteklo potpuno je nebitno. Glad mora da bude signal da je vreme za novi obrok. Naravno, ne bi trebalo da čekate da potpuno izgladnite; ja ukazujem na onu slabu određenu glad, koja vas motiviše da potražite hranu.